Golf clubs frequently implement a Local Rule, specifically Model Local Rule E-12, requiring players to use mats in the fairway during cold and wet weather to protect the turf. While these mats help preserve the course for the spring, they introduce various rules challenges regarding their shapes, sizes, and proper usage.
Fairway Mat Regulations and Unusual Uses
Fairway mats come in different forms, with some sitting flat and others featuring tracks to secure them into the turf. A rules question arose regarding whether a player can tilt a mat to create a slight upslope or use it in an abnormal way to gain an advantage.
While Model Local Rule E-12 does not specify how a mat must be employed, England Golf rules chief Sam Barker-Sabido previously consulted The R&A on similar equipment queries. He asked if players would face penalties for bending a mat to form a launch pad, creating a flatter lie, or placing a ball on the edge to tee it up.
The Ruling from The R&A
The governing body stated that using a mat in an unusual manner to gain an advantage is not permitted. However, The R&A also noted that the Rules of Golf do not generally contemplate the use of fairway mats.
Consequently, Rule 20.3 applies to situations not explicitly covered by the rules. This rule dictates that the competition committee must decide the matter by considering all circumstances and treating the situation reasonably and fairly, in a way consistent with similar scenarios under the rules.







